Den fedtsugende kartoffel

 

Da vi skal passe på ikke at få for meget fedt, er det ikke lige meget, hvordan vi tilbereder vores kartofler. Pommes frites og kartoffelchips indeholder temmelig meget fedt og er derfor ikke så sund en måde at servere kartofler på.

Spis kun pommes frites og chips en gang imellem!

Vi har lavet opgaven med den fedtsugende kartoffel, så du ved eget forsøg og udregning kan erfare, hvor meget en kartoffel kan suge af fedt.

I kan arbejde sammen 2 og 2.

Skræl en stor bagekartoffel

Skær i staver – vej disse.

Tør de udskårne kartofler godt i et viskestykke.

Kartoflerne skal være helt tørre inden kogningen i olie.

 

Anvend:

1. Frituregryde. Se grydens brugsanvisning.

eller

2. En kraftig almindelig gryde. Kom olie eller friturefedt i gryden og varm olien op ved middel varme, indtil det syder omkring en tændstik.(uden svovl)

Første kogning:

Koges til de er møre, men ikke gyldne. Tages op med en hulske og lægges på et stykke køkkenrulle papir.

Anden kogning skal foregå lige inden de skal spises. De koges ved lidt varmere temperatur til de er gyldne og sprøde. Tages op og rystes fri for olien og lægges på køkkenrulle papir. Drysses med salt og serveres, mens de er meget varme.

Vej kartoflerne nu, og før resultatet ind i skemaet.

Gentag forsøget eller få resultater fra dine kammerater og før resultaterne ind på skemaet.

Kan sættes ind i følgende skema. (den fedtsugende kartoffel)

 

Før stegning

Efter stegning

Forskel

Forskel i %

Kartoffel 1        
Kartoffel 2        
Kartoffel 3