Angreb fra naturen

Når man ser på, hvor mange forskellige sygdomme og skadedyr, der kan angribe en kartoffelplante, bliver man helt overrasket over, at den kan overleve længe nok til at give mange knolde.

Også ukrudt er en trussel mod kartoffelmarken, for der går lang tid, inden kartoflernes blade dækker jorden, så planterne selv kan skygge ukrudtet væk.

Og hvad tror du så, det her er?

Kartofler kan i Danmark blive angrebet af mindst 14 forskellige virus-, bakterie- og svampesygdomme. 7 forskellige skadedyr kan gnaske eller suge på plantens blade, rødder eller knolde. Og en mængde ukrudtsplanter synes vældig godt om at gro i kartoffelmarker.

Landmanden kan ikke nøjes med blot at se på kartoffelmarken samme år, som kartoflerne bliver lagt. Nogle af skadevolderne kan nemlig ligge i jorden fra sidste gang, der var kartofler i marken. Og hvis der for eksempel var meget kvik i marken året før, og det ikke er blevet bekæmpet ordentligt, vil det dels konkurrere med kartoflen om lys, vand og næringsstoffer, men det vil også kunne skade kartoffelknoldene ved at kvikkens spidse udløbere kan vokse tværs igennem dem!

Så der er mange ting, landmanden skal være på vagt overfor. Her kan du læse om nogen af dem.

Virussygdomme

Bakteriesygdomme

Svampesygdomme

Skadedyr

Fotos af skadevoldere