GENSPLEJSEDE KARTOFLER

Også den gode gamle kartoffel er der bud efter, når det handler om gensplejsning.

Fremstilling af bakteriedræbende protein

Grise udskiller i deres mund og tarm et protein, der hedder Beta-defensin. Det styrker grisens immonforsvar, fordi det virker dræbende på bakterier.

Ved gensplejsning er det lykkedes at få kartoffelplanter til at fremstille dette protein. Måske kan det med tiden være med til at erstatte kunstige vækstfremmere til svin.

Det gode ved at bruge kartoffelplanten i forbindelse med gensplejsning er, at den ikke kan krydsbestøve med andre planter i den danske natur. Dermed flytter den ikke sine splejsede gener ud i naturen.

 

Overførsel af resistens mod Coloradobillen

Forskere har opdaget, at ærteplanten har et gen, der gør den modstandsdygtig over for Coloradobillen, der er et frygtet skadedyr i kartofler.
Det er lykkedes at indsætte genet i kartoffelplanter, så en dag er det måske ikke nødvendigt at bekæmpe Coloradobillen i kartoffelmarkerne mere. Så må billen – som den gjorde i gamle dage – klare sig med at spise vilde kartofler.