SÅDAN KAN MAN SELV FREMSTILLE KARTOFFELMEL:

 

Mindst 5 store, skrællede rå kartofler rives fint og lægges på et tyndt stykke stof. Stoffet samles og lukkes godt om de revne kartofler, og nu vrides de over en skål med vand. Når man ikke kan vride mere saft ud, gøres lærreds "klumpen" helt våd og vrides igen. Gentag det nogle gange. Stivelseskornene vil ligge som hvidt slam på bunden. Vandet hældes forsigtigt fra. Slammet tørres til mel.

 

 

HAN STOD OG FALDT I AMDAM.....

I 70´erne (1870´erne, altså) var det ikke ualmindeligt, at folk på landet selv lavede kartoffelmel. I Østjylland blev det kaldt for "Amdam" - og at falde i amdam er det samme som at falde i staver, der er det samme som at falde i tanker. Her har du en smuk beskrivelse af, hvordan fremstillingen af amdam’en foregik:

"Det var i Efteraarstiden, naar Kartoflerne var modne, at det lavedes. Kartoflerne maatte renvaskes. Alle Rivejern i Nabolaget laantes; vi blev alle anbragte omkring et stort Kar med vand i, og saa gik det løs. Naar Karret var fuldt, blev der rørt rundt i Massen for at vaske Melet ud. Kartoffelmassen siedes fra, og Vandet blev staaende, indtil Melet var sunket til Bunds. Saa hældtes Vandet fra, Melet rørtes op, og der hældtes atter Vand paa. Dette gentoges flere Gange, indtil Melet endelig var hvidt og rent. Og hvor skært og hvidt det kunde være! Melet blev da skrabet løs med en Ske; forsigtigt, naturligvis; thi det var uundgaaeligt, at det var mørkere ved Bunden.

Saa skulde Melet tørres. Det blev lagt paa et Lagen, som anbragtes paa en Stige paa et Par Bukke. Og jeg husker, at medens denne Tørringsproces stod paa, blev det mit hverv at holde Høns og Fugle borte fra det.

Og hvad brugtes saa Amdam til? Jo, til Rødgrød, Fløjlsgrød - en Ret, jeg aldrig kunde udstaa -, og saa til at stive fin Vask med."

Østjysk Hjemstavn 1942.

 

 

DET VAR DOG DEN STIVESTE!

Hvad ethvert ungt menneske bør vide om stivning af forklæder og lommetørklæder.

Man tager: 1 kopfuld kartoffelmel, som røres op i koldt vand. Nu tilsættes varmt vand, mens man rører rundt. Når vandet er helt klart, tager man det tøj, der skal stives (bomuldslærred), og skvulper rundet i vandet nogen tid. Tøjet hænges til tørre. Når det bliver strøget, bliver det helt stift - så lad være at gøre det med dit undertøj! Pas på, for kartoffelstivelsen bliver brun, hvis strygejernet er for varmt.

Man stivede især hvide forklæder, pyntelommetørklæder (de var ikke særlig gode til at holde på snottet!), strutskørter og stuepige-kapper (sådan en lille fiks hvid tingest til at sætte i håret.)