Tips til arbejdet med den levende kartoffel

 

Den levende kartoffel rummer en masse biologi. Da kartoflen både kan formeres ved knolde og frø, er den et godt grundlag for en snak om planter. Den er også nem at lave forsøg med, og nogle eksempler på dette beskrives.

Man kan med afsæt i kartoflen komme ind på evolution, mikroorganismer, insekter, plantevækst samt næringsstofoptagelse og vandtransport i planten, samt på hvordan man bedst opbevarer levende organismer som kartoflen. Før køleskabet, henkogeren og fryseren var det af afgørende betydning, at man vidste hvordan man kunne opbevare også løg, kål, porrer, gulerødder og lignende, hvis man da ikke kun ville leve af brød, grød og saltet kød hele vinteren. På den måde kan man komme over i en god snak om "gamle dage".

Det er altid en god skik selv at få fingrene i jorden. Her er et forslag til, hvordan eleverne kan følge kartoflens vækst.

Link til word-filen

 

Hvordan vokser kartofler?

Du skal prøve at finde ud af, hvordan kartoffelplanterne bedst gror.

Du skal bruge

5 store urtepotter
5 gamle kartofler.
Jord fra køkkenhaven eller pottemuld

 

Du skal komme jord i urtepotterne og lægge kartoflerne deri. Kom jord ovenpå.

Urtepotterne skal nu opbevares forskelligt:

  1. Køligt/fugtigt. Sæt urtepotten udenfor, sørg for at jorden er fugtig.
  2. Køligt/tørt. Sæt urtepotten udenfor, men vand ikke.
  3. Lunt/fugtigt. Lad urtepotten stå indenfor og sørg for, at jorden er fugtig.
  4. Lunt/tørt. Lad urtepotten stå indenfor, men vand ikke.
  5. Lunt/vådt. Lad urtepotten stå indenfor, hvor den står i vand hele tiden

Lad forsøget strække sig over 3 – 4 uger og beskriv så, hvad der sker med kartoffelplanterne.

 

1 Køligt/fugtigt

2     Køligt/tørt

3    Lunt/fugtigt

4        Lunt/tørt

5      Lunt/vådt

1. uge

 

 

 

 

 

 

2. uge

 

 

 

 

 

 

3. uge

 

 

 

 

 

 

4. uge

 

 

 

 

 

 

 

 

Og her er et forslag til at arbejde med opbevaring af kartofler.

Link til word-filen

Opbevaring af kartofler

Kartofler høstes i løbet af sommeren og hen i september/oktober måned.

Det er vigtigt, at de opbevares korrekt, så de kan holde sig friske helt hen i foråret.

Du skal nu finde ud af, hvordan kartofler opbevares bedst.

Du skal placere kartofler forskellige steder. Du skal lade dem ligge i 2 uger og så iagttage, hvad der er sket med dem.

 

Placering

 

Beskriv, hvordan kartoflen ser ud efter 2 uger på dette sted.

I vindueskarmen

 

 

 

 

I fryseren (i en plasticpose). Beskriv kartoflen dagen efter optøningen

I en papæske, hvor kartoflerne ligger mørkt og køligt

I en plastikpose, som lukkes stramt til, og ligger ved stuetemperatur

 

 

 

I en plastikpose, sammen med et stykke fugtigt køkkenrulle ved stuetemperatur

Kan du nu sige, hvad der er bedst for kartoflen?

Lys eller mørke?

Varmt eller køligt?

Tørt eller fugtigt?

I fryseren?

Skriv og tegn om dine iagttagelser.

Hvordan opbevares kartoflerne i forretningerne?